Hennin lepárló

Üzletünk december 15-én, szombaton zárva tart.
Előre is köszönjük megértésüket.
Ünnepi nyitva tartás: utolsó munkanpunk idén december 20, csütörtök.
Hennin lepárló minden tartozékával együtt
Hennin lepárló minden tartozékával együtt
  • Hennin lepárló minden tartozékával együtt
  • Hennin lepárló minden tartozékával együtt, szétszedve
  • Hennin szűrő nélkül is használható
  • Hűtő a henninhez
  • Hennin kalap

Szállítási információk

A weboldalon szereplő minden ár bruttó, tartalmazza az ÁFA-t is.

A termék beérkezését követően üzletünkben átvehető, illetve kiszállítjuk Önnek.

Cikkszám:
T-1037
65 400 Ft
Szállítási súly: 
2 kg
Szállítási idő: 
Készleten

A középkorból származó hennin, vagy ahogy még Németországban nevezik, rózsakalap lepárló rekonstrukciója.

Külsőleg tökéletesen azonos ez a lepárló a középkori darabokkal. A lepárló neve a 14. évszázadból ered, ugyanis akkoriban a hölgyek egy henninnek nevezett, nagyon magas, csúcsos, merev női fejfedőt viseltek. Az 1475-ben készült festményen jól látható a kalap és a lepárló közötti hasonlóság.

hennin lepárló a kovácsolt vas állványból, a 0,5 literes üstből, a hennin (rózsakalap) sisakból és a páracsőből áll. A középkorban léghűtést használtak, ez az oka annak, hogy a sisak teteje ennyivel magasabban van a páracsőnél. A pára a sisak tetejénél lehűl, majd lecsorog a lejjebb található páracsőbe. A hennin sisak belsejébe az eredetitől eltérő módon felfogó gyűrűt forrasztottunk, így akár alkohol lepárlására is használható hűtő alkalmazása nélkül.

A hozzá tartozó két szűrőbetétet az üst és a sisak közé kell behelyezni, tehát minél több szűrőbetétet használ egyszerre, annál magasabbá válik a lepárló. Természetesen az üst űrtartalma ezzel nem növekedik meg, a szűrőkbe illóolaj kinyerése esetén növényi részeket (például rózsaszirmot, levendulát), ízesített párlat esetén pedig az alkohol ízesítésére használt gyümölcsöket (pl. málna, szeder), fűszereket (pl. borókabogyó, gyömbér, fokhagyma, ánizs), vagy ezek keverékét lehet tenni. A képeken jól látható, hogy illóolajok kinyeréséhez a szűrők használatával optimális készülék, hiszen a gőz útja ebben az esetben hihetetlenül rövid, és több szűrő egyidejű használatával az üstmérethez képest egészen sok illóolajat tudunk kinyerni.

A hennin lepárlóhoz kiegészítésként hűtőt is adunk, mellyel a középkori elvárásoknak ugyan tökéletesen megfelelő léghűtést (meleg környezet esetén a léghűtésre annak érdekében, hogy a pára teljesen kondenzálódjon, a sisak hűtésével érdemes rásegíteni) korszerű csőkígyós hűtésre lehet cserélni. 

A hennin lepárló fűtése az eredeti mód szerint, nyílt tűzön is történhet, illetve használható hozzá metakocka (éghető paszta) is. Az üst alja az eredeti, 14. században használt lepárlóknak megfelelő módon gömbölyű, így elektromos főzőlapon nem lehet melegíteni. Természetesen azért, hogy azonnal használatba tudja venni akár, 3x80 gramm metakockát is küldünk hozzá.

Olvasnivaló blogunkon: rövid ismertető az alkímiáról és a spagirikáról.

Hasonló termékek