Ecet fajták

 Ünnepi nyitva tartás: boltunk április 18-tól és 23-ig (csütörtöktől keddig) nem lesz nyitva.
Webáruházunk természetesen a köztes időben is fogadja a megrendeléseket.

Számtalan fajta ecet létezik. Általában először alap ecetet készítenek, és már ez is szám­talan fajta lehet a felhasznált boroktól függően. Miközben az almaecetnek általában kiinduló alkoholtartalom miatt megfelelő lesz az ecettartalma, a borecetet valamennyire higítani kell. A borecetet gyümölcs darabok, gyógynövények, fűszerek vagy például bogyós gyümölcsök levével is ízesítheti, így készül­nek az ágyas ecetek.

Némileg munkaigényesebb az adott gyümölcsből készült ecet elkészítése. A gyü­mölcsöt ilyenkor először meg kell erjeszteni majd feldolgozni ecetté. Ebben az eseben már az alapanyag is nagyon drága. Amennyiben keményítő tartalmú alapanyagot (például burgo­nyát, gabonaféléket) használ fel, akkor először a keményítőt enzimek segítségével cu­korrá kell alakítani, csak így tud elindulni az alkoholos erjedés. Sörecetnél a kész sört használhatja fel az ecetsav baktériumok táptalajaként.

Itt szeretnék kitérni az úgy nevezett balzsam ecetre is. Az igazi, hagyományos mó­don készülő «aceto balsamico» Modenában (Olaszországban) készül egy speciális mód­szerrel. Alapanyagként befőzött szőlőmustot használnak, melyet sok éven át különböző fá­ból készült hordókban érlelnek.