adminisztrator blogja


Üzletünk címe: XI. kerület, Bocskai út 77-79, B2 bejárat, 2. emelet.
Személyes átvétel: hétfőtől péntekig 9:00 és 13:00 között.

 

Kolonnás alembik lepárló

A kolonnás alembik lepárlók segítségével egyszerűen bármilyen feladat megoldható. Legyen szó pálinkafőzésről vagy illóolajok kinyeréséről, aromatornyos lepárlásról vagy gin készítéséről, mindenre képes.

Az előző részben ismertetett alquitara lepárlókhoz képest ez a lepárló két szembeötlő dologban tér el a másiktól. Feltűnő, első pillantásra is látható különbség, hogy a hűtés ennél a típusnál nem a sisak tetején lévő hűtővel, hanem egy, a lepárlótól különálló egységgel van megoldva. Ez a csőkígyós hűtő itthon nagyobb ismertségnek örvend, mint az alquitara-nál található mórfejes hűtési mód, használata pedig megegyezik a másik típussal. Tehát röviden összefoglalva: alulról vezetjük be a hűtéshez szükséges hideg vizet, a felső nyíláson pedig a felmelegedett vizet vezetjük el. A hűtéshez használható akár kútvíz is, a lényeg a hőmérsékletén van, a keletkező termékkel ezzel az esetben sem keveredik semmilyen módon. A hűtőben lévő hűtővíz hőmérséklete illóolaj esetén minél hidegebb, pálinkafőzés esetén kézmeleg legyen.

A hűtőhöz tartozó egyenes toldócső (ez a jobb oldali fotón látható) a kolonnával megegyező hosszúságú, melyet igény szerint akár ki is lehet hagyni az összeszerelés során (ezt az összeszerelési lehetőséget mutatjuk be a bal oldali képen). A toldócső célja az, hogy a kolonna használata esetén is a hűtő kb. egy magasságban legyen az üst aljával, így kényelmesen használható legyen a már megszokott, beállított hely akkor is, ha kolonna nélküli használatot (például pálinkfőzést) követően ismét kolonnával szeretnénk használni a lepárlót. Illóolaj lepárlása esetén azonban a hűtési idő lerövidítése érdekében - így az illóolaj minősége jobb lesz - érdemes a toldócsövet kihagyni, és inkább a hűtőt megemelni.

Itt szeretnék egy fontos apróságra kitérni, a hollenderes csőcsatlakozásra. A precízen kialakított hollender biztosítja a csatlakozások stabilitását még akkor is, ha bármilyen okból a lepárlót az összeserelését követően mozgatni szükséges. A légmentes záródást pedig a csővégek precíz kialakítása garantálja. Ugyanis a cső egyik vége kónuszos (kúpos), a másik fele pedig ennek az ellendarabja, így pontosan összeillik a két végdarab, és semmilyen tömítést (például tömítőgyűrűt) nem igényel. Találkozni lehet egy másik csőcsatlakozási módszerrel, mely esetben a két csővéget egyszerűen össze lehet dugni, ez azonban se a stabilitást, se a légmentességet nem garantálja.

A másik fontos eltérés az alquitara-hoz képest az üst és a sisak között lévő hosszú henger, a nagy méretű, levehető kolonna.

Kolonnának az üst és a sisak közötti, henger formájú részt nevezzük. A kolonna egy olyan henger, melynek az alja lyukacsos. Ez teszi lehetővé, hogy az alulról áramló gőz át tudjon a jutni a kolonnába helyezett növényi részek közé, miközben a növények nem esnek bele a forrásban lévő vízbe.

Nagyobb, ipari méretű lepárlók esetében (kb. 100 literes üstméret felett) a kolonnában elválasztó betét is található, mely virágok és virágszirmok lepárlásakor használatos. A kivehető betét megakadályozza, hogy a forró gőz hatására az amúgy könnyen összecsomósódó növényi részek egyetlen nagy darabbá álljanak össze. A csomósodás megakadályozása azért fontos, mert az ilyen darabok belsejébe a forró gőz sajnos képtelen bejutni, így a belül lévő virágokból nem tud az illóolaj elpárologni.

Ez a darab levehető a lepárlóról, a sisak nélküle is tökéletesen illeszkedik az üstre. Kolonna nélkül ez a lepárló egy hagyományos, kisüsti pálinkafőzővé alakul, így ilyenkor a lepárlóval kiváló pálinkákat is lehet készíteni. 

Az üst térfogatához képest a kolonnás alembik lepárlóban kb. az üst méretének 70-75%-a mennyiségű növényi rész befogadására alkalmas - tehát egy 10 literes kolonnás alembik lepárlónál 7-7,5 liter térfogat növényi rész fér el egyszerre benne. Emlékeztetőként egy ugyanekkora alquitara esetében ez 4,8-5 liter volt. 

A kolonnás alembik lepárló nagy előnye az alquitara típushoz képest akkor tapasztalható meg, ha egymás után több lepárlást is szeretnénk végezni. Alquitara esetén az első lepárlás befejezésekor szétszedjük a lepárlót, kivesszük belőle az illolaj tartalmát vesztett forró növényi részeket, felöltjük újra vízzel az üstöt, feltöltjük növényi részekkel, összeszereljük és elkezdjük az újabb felfűtést. Egy kolonnás alembiknél ezzel szemben a lepárlás befejezésekor az illóolaj lepárló szétszedésekor egyszerűen kivesszük a kolonnát, felöltjük vízzel az üstöt és vagy rátesszük a sisakot, vagy bármi más fedőt helyezünk rá, hogy a hőveszteséget minimalizáljuk. Amíg az üstben lévő víz felforr van időnk a kolonnában lévő növényi részeket kivenni és újra feltölteni. A víz felforrásakor helyezzük vissza a helyére a feltöltött kolonnát és tegyük rá a sisakot a hozzá csatlakoztatott hűtővel és hűtési körrel.

Amennyiben kolonnás alembik lepárlóját több célra is szeretné használni, a két használati mód között egy egyszerű tisztításra van szükség. Ehhez citromsav porra (többek között bioboltokban lehet beszerezni) és meleg vízre van szükség. Két liternyi meleg vízbe egy bő maroknyi citromsav port kell szórni, majd a keverékkel egyszerűen a lepárlót belülről komplett átmosni. A citromsav oldja a lepárló és a csövek belsejében lévő lerakódásokat (olajok, vízkő) valamint redukálja a vörösréz felületét is (a barna oxid réteg visszaalakul csillogó réz színűre, mely ismét aktívan képes a lepárlás során részt venni). Ezt követően tiszta vízzel át kell öblíteni a lepárlót, és már újra használható is.

Nagyobb méretű kolonnás alembik lepárlóknál az üst alján egy kifolyócső található, mely lehetővé teszi a lepárló ürítését, tisztítását az üst megmozdítása nélkül is. Ennek köszönhetően ezeket a lepárlókat akár fixen is be lehet építeni egy katlanba, mellyel így minimalizálható a hőveszteség.

Rövid összefoglalás:

Illóolaj lepárlásra ajánlott: igen
Kolonna mérete az üst méretéhez képest: 70-75%
Pálinkafőzésre ajánlott: igen
Aromakosaras lepárlóként használható: igen
Felfűtést követően is lehetséges behelyezni a növényi részeket: igen
Kompakt, kis helyen elfér: nem
Hűtő típusa: csőkígyós

A kolonnás alembik típusokat itt találja.

Mazsola készítése házilag

Készítettél már saját mazsolát?

Mazsola készítése otthon, házilagVégre itt az ősz, a szüret és szőlő ideje! Ez a nagyszerű gyümölcs nem csak finom, hanem vitaminok és flavonoidok bőséges tárháza, így érdemes bőségesen tartalékolni belőle. És mi lehetne megfelelőbb tárolási módszer, mint az aszalás? :)

Mazsola házi készítéséhez két dolgot tarts szem előtt:
 • a mazsola minőségét alapvetően meghatározza a szőlő, amiből készül. Ha a szőlő nem elég ízes, vagy savanykás az íze, ne készíts belőle mazsolát: az aszalás során koncentrálódik minden, így a kellemetlen ízek is. Csak olyan szőlőt válassz alapanyagként, ami frissen kóstolva fenntartások nélkül ízlik neked.
 • ügyelj rá, hogy az alapanyag megbízható helyről származzon, ne legyen a héjján impregnáló szer vagy éppen maradék növényvédő készítmény.

Előpárlat és utópárlat elválasztása

Az előpárlat elválasztása

Az előpárlat elválasztása minél alacsonyabb alkoholfokú az alszesz, annál egyszerűbb feladat, éppen ezért javasolt az alszeszt 20-25% között szeszfokra visszahigítani a tisztázás előtt. Természetesen elválasztható akkor is, ha magasabb az alszesz alkoholfoka, de lényegesen könnyebb, ha visszahigítjuk előtte (higításhoz az alszesz esetében csapvizet lehet használni nyugodtan).

Csokiőrült müzli szelet chia maggal

Finom és egészséges müzli szelet a csokoládé kedvelőinek.

Csokiőrült műzli szelet otthon, aszalóban készítveChia magos, csokoládés-fahéjas, fantasztikus ízű müzli, mely testet és lelket egyaránt melegít. Érdemes kipróbálni több változatban, például fehér csokival készítve is.

Hozzávalók (6 szelethez):

 • 20 g chia mag
 • 10 g lenmag
 • 1 teáskanál őrölt fahéj
 • 30 g étcsokoládé, 70%-os
 • 30 g zabpehely
 • 50 g vörösáfonya
 • 7 g kókuszreszelék
 • 18 g kókuszolaj
 • 60 g víz

Mandula (dió, mogyoró, kesudió, stb.) tej készítés otthon, egyszerűen

Gondoltad volna, hogy mandulatej készíthető otthon is? Laktóz és tejcukor érzékenyek is fogyaszthatják!

Ez egy annyira nagyszerű és egyszerű recept, hogy csak ajánlani tudom mindenkinek, aki akár kényszerűségből, akár saját választása okán kerüli a tejet.

Mandulatej készítése otthon, egyszerűenHozzávalók:

 • 1 csésze mandula (vagy bármilyen más dióféle)
 • 2 és fél csésze víz
 • egy evőkanál agávé

A hozzávalókat tedd turmixgépbe, majd a keveréket szűrd át egy szitán vagy perlon szűrőn. Már így is fogyasztható, megihatod, mint egy kefírt, de ha mandulatejet szeretnél, tegyél hozzá még joghurt baktériumot (ez szakboltokban kapható, ha nem tejmentes mandulatejet készítesz, akkor egyszerűen egy kész joghurtból adj hozzá két evőkanálnyit a joghurt baktérium helyett) majd az aszalógépbet 40°C-ra állítva 8 órán át hagyd fermentálódni.

A kapott folyadékot hűtőben, kb. egy óra alatt gézen vagy perlon szűrőn szűrd át. Egészségedre!

A fotók és az eredeti szöveg fordítása a Biosec aszalógépek gyártójának (http://essiccare.com) szíves hozzájárulásával jelennek meg oldalunkon illetve saját fotóink, receptjeink. Bármilyen nemű másolás, továbbadás csak a jog eredeti tulajdonosának hozzájárulásával lehetséges.

Oldalak

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák

Feliratkozás RSS - adminisztrator blogja csatornájára