Hiánybetegség

KORONAVÍRUSSAL KAPCSOLATOS TÁJÉKOZTATÓ

A csomagok kiküldését a jelenlegi helyzet nem érinti, zavartalanul csomagoljuk és küldjük ki a megrendeléseket Önöknek. A raktárainkat feltöltöttük, készlethiányra nálunk átmenetileg sem kell számítani.

A személyes átvétel lehetősége jelenleg munkatársaink védelme érdekében szünetel. Csak így biztosítható, hogy a csomagok kiküldése hosszú távon, egészen a jelenlegi helyzet rendeződésének végéig zavartalanul történhessen. Kérdés, tanácsadás kérés esetén kérjük, most személyes találkozó helyett telefonon (20/390-5475) vagy e-mailen keressenek minket, szívesen állunk rendelkezésükre. 

Előre is nagyon köszönjük megértésüket!

A vörösréz egy nyomelem, mely fontos az emberi szervezet számára. A vörösréz enzimekkel együtt működve az energiaháztartás, a vér, az idegek és az immunrendszer működését is befolyásolja. A testünk legfeljebb a felvett vörösréz mennyiségének 50%-át tudja feldolgozni, általában azonban kevesebbet. Ha növekszik a felvétel, csökken a felszívódás, a felesleges vörösréz mennyiség kiválasztódik. A napi beviteli javaslat 1 és 4 mg között, igen nagy mértékben változik.

A vörösréz hiány tünetei közé tartozik: étvágytalanság, súlycsökkenés, összezavarodott pigmentáció (bőr és haj). Azonban a központi idegrendszer, az immunrendszer funkciói, a növekedés és a csontváz is módosulhat. A vörösréz hiány csökkenti a vas felvételét, és ezzel rontja a vérképződést. Azt gyanítják, hogy hiánya a kardiovaszkuláris betegségben is szerepet játszik.

Vörösréz felesleg: vörösréz többlet jól elviselhető, a napi 5 milligramm vörösréz még semmilyen gondot nem okoz. Ennél magasabb adagolásban mellékhatások léphetnek fel, melyek közé például az émelygés, a bélrendszeri fájdalmak, a hányás és a hasmenés tartozik. Ezek a tünetek a napi adag lecsökkenéssel eltűnnek. A vörösréz csak azok számára lehet káros, akik foglalkozásszerűen foglalkoznak vele.

Akárcsak a vashiány esetében azt javasolják, hogy öntött vas edényben süssünk, vörösréz hiány esetében vörösréz lábosban javallt főzni, így pótolva a lehető legtermészetesebb módon a vörösréz hiányát.

Pálinkás, aszalásos, illóolaj lepárlásos, füstöléses témák