Hozzávalók 4 fő részére:
- fritőz edény
- 230 ml víz
- 130 gr liszt
- 1/3 kiskanálnyi keverék fahéjből, szegfűszegből és csillagánizsból
- 70 gr vaj
- 4 tojás
- olaj a sütéshez
Recept:
Tegye a lisztet és az őrölt fűszereket egy tálba, keverje össze, és helyezze a tálat a főzőlap mellé. A vizet és a felkockázott vajat egy lábosban (lehetőleg vörösréz lábos legyen, abban sokkal egyszerűbb dolga lesz, mert nehezebben ég le benne az étel) lassan melegítse fel, míg a vaj el nem olvad, majd gyorsan forralja fel. Húzza le a tűzről az edényt és öntse bele egyszerre az összes lisztes fűszert. Azonnal erőteljes mozdulatokkal kezdje el keverni, és ezt folytassa, míg homogén masszát nem kap. Nagyjából 30 másodpercre tegye vissza a tűzre a lábost, és közben folyamatosan keverje. Vegye le a tűzről és hagyja némileg lehűlni.
Ezt követően egymás után keverje bele a tojásokat, míg egy puha, sűrű, csillogó tésztát nem kap. A fritőz edényt töltse félig olajjal és 190°C-ra melegítse fel. Tegye bele a tésztát egy bordázott, 0,5-1 cm átmérőjű feltéttel rendelkező habzsákba és nyomjon a forró olajba 3-4 darab csíkot. A csík lehet egyenes, de csak a fantázia szab határt, mi minden mást is formázhat még belőle (karika, spirál, szív). A csík végét éles késsel kell levágni a habzsák nyílásáról. Nagyjából 3 perc alatt aranybarna lesz, ekkor meg kell fordítani. Amint kész, vegye ki, csepegtesse le és tartsa meleg helyen. Tálalja még forrón sűrű, forró csokoládé mellé (ebbe lehet mártogatni a süteményt).
Igazán nagyszerű édesség, megéri kipróbálni.