Különleges zöld dió likőr recept, pálinka alappal. Érdemes kipróbálni!
- széles szájú üveg
- annyi puha belsejű zöld dió, hogy az üveget kétharmad részig megtöltse
- almapálinka vagy semleges ízű alkohol
Recept:
A zöld diókat június elején-közepén szedd le, amikor még puha a belsejük és a héjuk sem kemény. A még zöld külsejű diókra a héjjal együtt van szükség, a nagyobbakat negyedeld, a kisebbeket felezd el.
Ha gyorsítani akarsz a folyamaton, akkor a diót vékony szeletekre vágd (ekkor ráadásul feleannyi dió elég).
A kiválasztott üveget kétharmad részéig töltsd meg dióval, majd öntsd tele alkohollal.
Bármilyen hosszú ideig érlelheted, az először világoszöld folyadék idővel szinte fekete-sötétzöld lesz (negyedelt dióknál ez hónapokig is tarthat, vékonyra szeletelt diónál legfeljebb két hét kell hozzá).
A zöld dió likőr ebben az állapotában igen keserű, szinte ihatatlan, finom aromáját csak lepárlás után kapja meg. Lepárlás során ugyanis a csersavas, keserű íz egyszerűen nem megy át a párlatba, csak egy rendkívül finom zöld dió zamatot lehet érezni.